Opis
Dieta wegańska na dwa tygodnie: Wiesz co jesz!
Dieta wegańska na dwa tygodnie przygotowana została przez dietetyka klinicznego – Mariannę Płońską. W oparciu o swoją obszerną wiedzę kompleksowo opracowała całodniowy jadłospis dostępny pod nazwą – Dieta wegańska na dwa tygodnie, do nabycia w naszym sklepie internetowym. Miesiąc to jest czas, który jest potrzebny, aby zaobserwować pierwsze widoczne zmiany. Zarówno na ciele jak ogólnym samopoczuciu.
Spośród bardzo wielu możliwości opracowaliśmy dla Państwa takie diety, których składniki są łatwo dostępne na naszym rynku. Jednocześnie szanując Państwa czas – przygotowane diety nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu, ani też zbyt pracochłonne. Z łatwością może przygotować ją osoba, która nie czuła się do tej pory zbyt pewnie w kuchni, a dzięki nam może pokochać gotowanie. Co ważne, dieta wegańska została podzielona na dzienne kalorie: 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500 – wybierane podczas zakupu, żeby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych i nie czuć głodu. Należy jeść z umiarem, nie przejadając się. Najlepiej spożywać posiłki o stałych porach dnia, a o ile jest to możliwe to też- w przyjemnej atmosferze. Śniadania i obiady są bardziej obfite, a kolacje lekkie. Przechodząc na dobrze przygotowaną zbilansowaną dietę nie trzeba się katować, a odchudzanie staje się prawdziwą przyjemnością. Przygotowaliśmy też dla Państwa dietę wegańską na miesiąc.
Smacznie i zdrowo
Kuchnia wegańska ukazuje szerokie możliwości przyrządzania wartościowych i smacznych posiłków. Sam fakt nie jedzenia mięsa jest jednym z elementów zdrowego odżywiania. Jednak to nie wystarczy, bo zasady racjonalnego żywienia stanowią obszerną wiedzę. Dieta wegańska da Państwu szansę przekonać, się jak można smacznie i zdrowo gotować. W dostępnej na naszym rynku literaturze wedyjskiej poświęconej zdrowemu odżywianiu, najczęściej łączona jest praktyka nie jedzenia mięsa z medycyną tybetańską. Praktyki te coraz częściej znajdują potwierdzenie we współczesnej zachodniej nauce o odżywianiu. Dlaczego weganizm jest tak ważny dla naszego zdrowia wyjaśnia wiedza wedyjska, którą Vaisnavowie przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie od tysięcy lat.
Współczesne badania naukowe potwierdzają, że człowiek nie ma potrzeby spożywania mięsa, żeby jego organizm sprawnie funkcjonował. Co więcej, udowodniono nawet, że większość chorób cywilizacyjnych rozpoczyna się bezpośrednio, lub pośrednio na skutek spożywania mięsa.
Dlaczego warto samemu gotować?
Korzystając z naszych diet i gotując samodzielnie przede wszystkim wiesz co jesz. Natomiast dieta wegańska pozwoli Państwu przekonać się, że watro stanąć w kuchni i przygotować posiłek samodzielnie. Wybierając diety gotowe nigdy nie mamy pewności co jemy. Dodatkowo można wybrać sprawdzone sklepy, w których zakupimy zdrowe i bogate w wartości odżywcze produkty. Tybetańczycy wierzą, co zapisane jest w pismach wedyjskich, że posiłki mają naturę i energię duchową, dlatego tak ważne jest kto je przygotowuje. Spożywane przez nas pożywienie ma naturę duchową. Wynika z ofiarowania przy pomocy mantr.
Gotowanie może być przyjemnością
Dieta wegańska to nie tylko moda, ale wybrany z pełną świadomością styl życia. Wyeliminowanie z jadłospisu produktów zwierzęcych dla niektórych ma podłoże religijne, jednak zdecydowana większość decyduje się na odstawienie mięsa z przyczyn etycznych lub zdrowotnych. Szacuje się, że w Polsce jest już około trzech milionów osób, które świadomie odstawiły produkty zwierzęce. Coraz większa świadomość w naszym społeczeństwie powoduje, że zwolenników nie jedzenia mięsa wciąż przybywa.
Ciekawostki historyczne: Kto pierwszy nie jadł mięsa?
Starożytna Grecja dała Europie podstawy cywilizacji. Także w kwestii idei nie jedzenia mięsa. Z imieniem Piitagorasa musiał zetknąć się każdy, jednak zapewne mniej osób zdaje sobie sprawę, że Pitagoras był prawdopodobnie pierwszym Europejczykiem praktykującym wegetarianizm z powodów etycznych. Sam wegetarianizm istniał już pewnie dobry tysiąc lat przed jego narodzinami. Ale nie w Europie!
Indie zalążkiem wegetarianizmu
Praktykowano go powszechnie w Indiach, gdzie wiązał się z wiarą w wędrówkę dusz i reinkarnację. Zgodnie z nią, dusza ludzka mogła odrodzić się również w ciele zwierzęcia. Zjedzenie go byłoby więc w pewnym sensie aktem potencjalnego kanibalizmu. Ale nawet tam nie była to doktryna nowa. W zasadzie od kiedy powstała religia, pierwotny człowiek przeczuwał duchową więź z naturą. Wspólną duszę całego ziemskiego życia. Ponieważ jednak w czasach przedrolniczych niejedzenie mięsa oznaczałoby po prostu śmierć głodową, obchodzono tę zasadę ograniczając spożycie niektórych tylko gatunków zwierząt, z którymi odczuwano szczególny związek duchowy. Albo wprowadzając rytualne oszustwa. Więcej na ukorzeni: Pitagors, czyli kto pierwszy nie jadł mięsa