Opis
Wiesz co jesz! Dieta wegetariańska + ryby na tydzień
Dieta wegetariańska + ryby na tydzień przygotowana została przez dietetyka klinicznego – Mariannę Płońską, która w oparciu o swoją wiedzę kompleksowo opracowała całodniowy jadłospis dostępny pod nazwą – Dieta wegetariańska + ryby na tydzień. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest dieta miesięczna, bo to jest czas, żeby dostrzec zmiany. Spośród bardzo wielu możliwości wybraliśmy te, których składniki są łatwo dostępne na naszym rynku. Jednocześnie szanując Państwa czas – przygotowane diety nie są zbyt skomplikowane, ani pracochłonne.
Kilka słów o dietetyku
Marianna Płońska – dietetyk kliniczny, studia skończyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej głównym obszarem zainteresowań jest profilaktyka i leczenie otyłości, a także dieta w różnych chorobach metabolicznych. Swoją pracę dyplomową pisała z dietetyki sportowej, od wielu lat aktywnie korzysta z siłowni, swoich sił próbuje również w fitnessie i bieganiu. Jest pasjonatką pysznego jedzenia, zdrowego stylu życia i kawy. Dietetyka i sport to jej sposób na pełne zdrowia i uśmiechu życie.
Marianna Płońska ułożyła dla Państwa diety, które są do nabycia na w naszym sklepie internetowym.
Diety
- Dieta tradycyjna na miesiąc
- Wegetariańska z rybami na miesiąc
- Wegetariańska z nabiałem na miesiąc
- Wegańska na miesiąc
- Bezglutenowa na miesiąc
- Bezmleczna na miesiąc
Dieta wegetariańska
Co ważne, dieta wegetariańska została podzielona na kalorie, wybierane podczas zakupu, żeby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych i nie czuć głodu. Jeść z umiarem, nie przejadając się. Dobrze gdyby spożywać posiłki o stałych porach dnia, a o ile jest to możliwe to też- w przyjemnej atmosferze. Śniadania i obiady są bardziej obfite, za to kolacje lekkie. Przechodząc na dobrze przygotowaną zbilansowaną dietę nie trzeba się katować, a odchudzanie staje się przyjemnością.
Kuchnia wegetariańska ukazuje szerokie możliwości przyrządzania wartościowych i smacznych posiłków bez stosowania mięsa i jajek. Sam fakt odstawienia mięsa jest jednym z elementów zdrowego odżywiania. Jednak to nie wystarczy, bo zasady racjonalnego żywienia stanowią obszerną wiedzę. Dieta wegetariańska + ryby na 14 dni da Państwu szansę przekonać, się jak można smacznie i zdrowo gotować. W dostępnej na naszym rynku literaturze wedyjskiej poświęconej zdrowemu odżywianiu, najczęściej łączona jest praktyka nie jedzenia mięsa z medycyną tybetańską. Praktyki te coraz częściej znajdują potwierdzenie we współczesnej zachodniej nauce o odżywianiu. Dlaczego wegetarianizm jest tak ważny dla naszego zdrowia wyjaśnia wiedza wedyjska, którą Vaisnavowie przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie od tysięcy lat.
Współczesne badania naukowe potwierdzają, że człowiek nie ma potrzeby spożywania mięsa, żeby jego organizm sprawnie funkcjonował. Co więcej, udowodniono nawet, że większość chorób cywilizacyjnych rozpoczyna się bezpośrednio, lub pośrednio na skutek spożywania mięsa lub jajek.
Dlaczego warto samemu gotować?
Korzystając z naszych diet i gotując samodzielnie przede wszystkim wiesz co jesz. Natomiast dieta wegetariańska + ryby na 14 dni pozwoli Państwu przekonać się, że watro stanąć w kuchni i przygotować posiłek samodzielnie. Wybierając diety gotowe nigdy nie mamy pewności co jemy. Dodatkowo można wybrać sprawdzone sklepy, w których zakupimy zdrowe i bogate w wartości odżywcze produkty. Tybetańczycy wierzą, co zapisane jest w pismach wedyjskich, że posiłki mają naturę i energię duchową, dlatego tak ważne jest kto je przygotowuje. Spożywane przez nas pożywienie mając naturę duchową jest wynikiem ofiarowania przy pomocy mantr.
Dieta wegetariańska + ryby na tydzień
Minimum 2 razy w tygodniu, jako zamiennik mięsa należy spożywać ryby. Są dobrym źródłem białka, również głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu, w tym układu odpornościowego. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i chronią przed wieloma schorzeniami metabolicznymi, układu sercowo-naczyniowego, a także przed nowotworami.
Warzywa strączkowe
Do diety warto również włączyć nasiona roślin strączkowych. Groch, fasolę, bób, soję, ciecierzycę, soczewicę. Są one bardzo cennym źródłem białka roślinnego, którego powinno być w diecie minimum 50%. Są również źródłem wielu składników mineralnych: żelaza, wapnia, fosfor, magnezu, jodu i potasu. A także witamin z grupy B. Regularne spożywanie nasion roślin strączkowych i stosowanie ich jako zamienników mięsa w codziennej diecie ma niezwykle pozytywne działanie przeciwutleniające. Zapobiega kwasicy organizmu. Dieta bogata w strączki może wykazywać działanie antynowotworowe, a także chronić organizm przed rozwojem miażdżycy i chorób serca.
Gotowanie może być przyjemnością
Wegetarianizm to nie tylko moda ale wybrany z pełną świadomością styl życia. Wyeliminowanie z jadłospisu produktów zwierzęcych dla niektórych ma podłoże religijne, jednak zdecydowana większość decyduje się na odstawienie mięsa z przyczyn etycznych lub zdrowotnych. Szacuje się, że w Polsce jest już około trzech milionów osób, które na co dzień stosują dietę wegetariańską. Coraz większa świadomość w naszym społeczeństwie powoduje, że zwolenników wegetarianizmu ciągle przybywa.
Ciekawostki historyczne: Kto pierwszy nie jadł mięsa?
Starożytna Grecja dała Europie podstawy cywilizacji. Także w kwestii idei nie jedzenia mięsa. Z imieniem Piitagorasa musiał zetknąć się każdy, jednak zapewne mniej osób zdaje sobie sprawę, że Pitagoras był prawdopodobnie pierwszym Europejczykiem praktykującym wegetarianizm z powodów etycznych. Sam wegetarianizm istniał już pewnie dobry tysiąc lat przed jego narodzinami. Ale nie w Europie!
Indie zalążkiem wegetarianizmu
Praktykowano go powszechnie w Indiach, gdzie wiązał się z wiarą w wędrówkę dusz i reinkarnację. Zgodnie z nią, dusza ludzka mogła odrodzić się również w ciele zwierzęcia. Zjedzenie go byłoby więc w pewnym sensie aktem potencjalnego kanibalizmu. Ale nawet tam nie była to doktryna nowa. W zasadzie od kiedy powstała religia, pierwotny człowiek przeczuwał duchową więź z naturą. Wspólną duszę całego ziemskiego życia. Ponieważ jednak w czasach przedrolniczych niejedzenie mięsa oznaczałoby po prostu śmierć głodową, obchodzono tę zasadę ograniczając spożycie niektórych tylko gatunków zwierząt, z którymi odczuwano szczególny związek duchowy. Albo wprowadzając rytualne oszustwa. Więcej na ukorzeni: Pitagors, czyli kto pierwszy nie jadł mięsa