Opublikowano Dodaj komentarz

Dieta wspomagająca wątrobę

Przepisy kulinarne przy chorej wątrobie

Wątrobie szkodzą nierozkładane tłuszcze, które odkładają się sprawiając, że ulega otłuszczeniu i przeciążeniu.

Współczesny tryb życia niszczy wątrobę. Choć rozkłada ona kwasy tłuszczowe, to nasze niewłaściwe nawyki żywnościowe – wysoko przetworzona żywność, potrawy pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, brak w diecie surowych warzyw i owoców bogatych w błonnik oraz enzymy trawienne – sprawiają, że wątroba staje się przeciążona. Dieta wspomagająca wątrobę jest zalecana nawet tym, którzy nie mają z nią problemów. Zobacz, jak zregenerować wątrobę według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Dieta wspomagająca wątrobę

Zabójcze dla wątroby jest też nadużywanie alkoholu. Wydaje się, że kieliszek wina czy wódki, butelka piwa dziennie nie stanowią zagrożenia dla naszego organizmu. Są jednak obciążeniem dla rozkładającej alkohol wątroby. Pity codziennie alkohol prowadzi do jej marskości. A ta może być śmiertelna. W krajach południa Europy, gdzie regularnie pije się wino, jest ona przyczyną zgonów częstszą niż nowotwory i choroby układy krążenia.

Dieta wspomagająca wątrobę – pierwsze i drugie śniadanie

8:00
ŚNIADANIE
: kanapki z pastą z makreli wędzonej z sokiem cytryny, z sałatą i ogórkiem kiszonym, czarna herbata do picia:
– 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego- 70g
– dwie łyżki pasty z makreli wędzonej z sokiem z cytryny- 100g
– 2 liście sałaty- 40g
– dwa ogórki kiszone- 120g
447 kcal, białko: 26,2g, tłuszcz: 16,1g, węglowodany: 57,3g

11:00
II ŚNIADANIE
: kefir, orzechy włoskie, jabłko:
– 1 szklanka kefiru 2%- 250ml
– garść orzechów włoskich- 30g
– jabłko- 180g
435 kcal, białko: 13,3g, tłuszcz: 24,7g, węglowodany: 46,2g

Dieta wspomagająca wątrobę – obiad

15:00
OBIAD
: kasza gryczana z gulaszem z indyka z papryką, cukinią i pieczarkami, brokuły gotowane na parze, woda do picia, 10 małych śliwek na deser
– 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej- 250g
– 4 łyżki stołowe gulaszu z warzywami (100g indyka, 1/4- 50g papryki, 2 pieczarki- 40g, 1/6- 100g cukinii)
– połowa główki brokuła- 250g
– 1 szklanka wody mineralnej- 250ml
– 6 sztuk śliwek węgierek- 300g
778 kcal, białko: 47,2g, tłuszcz: 12,8g, węglowodany: 134g

Dieta wspomagająca wątrobę – kolacja

19:00
KOLACJA
: zapiekanka z brukselki, z jajkiem na twardo i serem żółtym, pomidor, herbata owocowa do picia:
– 1 kawałek zapiekanki: 1 szklanka brukselki, 1 jajko na twardo, 2 plastry sera żółtego- 220g
– pomidor- 170g
– 1 szklanka herbaty- 250ml
402 kcal, białko: 30g, tłuszcz: 20,5g, węglowodany: 30,5g

W ciągu dnia należy się stale nawadniać mineralną wodą, ale nie wolno spożywać alkoholu, należy również unikać wszystkich silnie przetworzonych produktów spożywczych.

Marianna Płońska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *