Opublikowano Dodaj komentarz

Dlaczego warto jeść mango?

Dlaczego warto jeść mango?

Mango to nie tylko wspaniały smak. To owoc, który korzystnie wpłynie na nasz organizm w czasie diety i nie tylko…

Dlaczego warto jeść mango? Mango to przede wszystkim, źródło wielu cennych składników odżywczych. Poprawia przemianę materii, wspiera pracę serca, korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest źródłem witaminy A, której niedobór prowadzi do suchości oczu. Zawiera również pokaźne pokłady witaminy C, która korzystnie wpływa na skórę i włosy, podnosi ogólną odporność, tak ważną zwłaszcza w okresie jesiennym i wczesnowiosennym.

Mango ma też wiele składników mineralnych, jak: potas, miedź, żelazo, fosfor, sód, wapń i magnes. A także witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz związki polifenolowe. Jest także źródłem  karotenów, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Zaleca się je osobom z anoreksją i anemią, a także osobom, które posiadają problemy ze wzrokiem. Owoc zawiera luteinę i zeaksantynę. A może masz zbyt wysoki poziom cukru we krwi? Albo wysoki cholesterol? A może problemy z przyswajalnością żelaza? Ból gardła albo chrypkę? W tym przypadku również można liczyć na wsparcie ze strony mango.

Mango to nie lekarstwo, ale na pewno pomoże. Jest doskonałym środkiem na to, by organizm się wyregulował.

Dlaczego warto jeść mango?

Dlaczego warto jeść mango na diecie redukcyjnej? To mineralno-witaminowe bogactwo sprawia, że jego spożywanie poprawia przemianę materii i wzmacnia odporność organizmu. Mango zapobiega też chorobom serca i ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Poprawia stan oczu i skóry.

Mango na suchą skórę

Ten cudowny owoc, to także sposób na urodę. Jego właściwości odżywcze i regeneracyjne sprawiają, że jest wykorzystywane w produkcji kosmetyków: szamponów i odżywek oraz kremów i balsamów do ciała. Mango to jeden z najlepszych środków w walce z cerą suchą.

Niektórzy twierdzą, że mango stanowi doskonałą ochronę przez nowotworami. Jednak w tym przypadku trzeba skonsultować się z onkologiem. Na pewno mango nie jest lekarstwem na raka.

Jednak przede wszystkim mango to smaczny, pożywny i niskokaloryczny owoc. Doskonałe codziennie uzupełnienie i wzbogacenie diety.

Może wywołać reakcje alergiczne – podrażnienie skóry i opuchnięte wargi. W przypadku pojawienia się tych objawów należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Napój miodowy na lepsze trawienie

„Szklankę wody mineralnej zmieszać z dwoma łyżeczkami octu owocowego i dwoma łyżeczkami miodu. Pić ćwierć godziny przed każdym posiłkiem przy występowaniu uczucia głodu” – Ferdynand Jaśko „Miód pszczeli”

Monika Pacura

Skuteczna dieta odchudzająca
Miody z południa Syberii

sok pomidorowy
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *