
Pijąc każdego dnia szklankę soku pomidorowego, poprawi się nasza uroda, zdrowie i humor.
Do jego smaku nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Jednak jest on niczym w porównaniu z jego innymi właściwościami. Ponieważ przede wszystkim sok pomidorowy to zdrowie i uroda, niektórzy twierdzą, że gdy codziennie rano będziemy wypijać jego szklankę, nasze życie będzie dłuższe i, pod każdym względem, szczęśliwsze. Na pewno smuklejsze i piękniejsze.
Sok pomidorowy zawiera witaminy C, K, B2 i B6, prowitaminę A czyli beta-karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, chlor, siarka, błonnik oraz likopen. Ten ostatni to bardzo skuteczny przeciwutleniacz. Ponieważ w soku pomidorowym jest go wyjątkowo dużo, ogranicza ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy oraz pojawienia się zmian nowotworowych piersi, prostaty, jelita grubego, płuc i trzustki.
Częste picie soku pomidorowego
Witamina B6 i potas, którego w soku pomidorowym bardzo dużo, podobnie jak likopen zapobiegają miażdżycy. Ich wpływ na układ krwionośny idzie jednak dalej. Obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi.
Witamina B6 to zresztą prawdziwy super środek, ponieważ dba nie tylko o nasz układ krwionośny, ale i trawienny. Wraz z witaminą B2 i błonnikiem reguluje pracę jelit i wątroby. Dzięki nim sok pomidorowy poprawia nasz metabolizm zapobiega zaparciom.
Jest też doskonałym środkiem na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, ponieważ nawadnia organizm i wywołuje poczucie sytości. Ze względu na to nie odczuwamy głodu.
Na dodatek są chlor i siarka, które oczyszczają organizm z toksyn.
Witamina B2 ma także działanie antymigrenowe. Zapobiega im, a w przypadku pojawienia się –ogranicza ich dolegliwość.
Ponieważ witamina K oraz wapń wzmacniają i przyspieszają regenerację tkanki kostnej, picie soku pomidorowego jest zalecane jako suplement diety u cierpiących na osteoporozę oraz w przypadku złamań.
Prowitamina A i witamina C mają doskonały wpływ na naszą urodę. Beta-karoten wzmacnia włosy, sprawia, że stają się mocne i połyskliwe. Ma też doskonały wpływ na naszą skórę. Z kolei witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu, który jest niezbędny do jej regeneracji i ujędrnienia. Ponieważ także jest przeciwutleniaczem, podobnie jak likopen, ogranicza ryzyko choroby nowotworowej.

